Start page / Events / 2021

Gads Kolkas Lībiešu saieta namā

Ilze Iesalniece-Brukinga

15/12/2021

 

Lībiešu saieta nama logotips.
Elizabetes Bordjugas dizains

 

Šogad lielākais fokuss ir bijis uz Lībiešu saieta nama pastāvīgās ekspozīcijas izveidi. To pabeidzām septembrī, taču darbs aizņēma vairāk nekā gadu. Tas ir bijis sarežģīts darbs, galvenokārt attālinātās komunikācijas dēļ, taču esam sasnieguši brīnišķīgu rezultātu. Paldies jāsaka visiem, kas iesaistījušies ekspozīcijas “Kolka. Viena sala. Divas jūras. Trīs valodas” izveidē.

 

Ainara Gaida foto

Tās koncepciju un saturu veidoja Latvijas Universitātes Lībiešu institūta speciālisti. Satura koncepciju un priekšmetu atlasi veica Valts Ernštreits un Ieva Vītola. Tekstus radīja Valts Ernštreits, Baiba Šuvcāne, Ieva Vītola. Tekstus lībiešu valodā pārnesa Valts Ernštreits, bet kolčiņu valodā – Baiba Damberga. Paldies daudzajiem konsultantiem, bez kuru padoma nebūtu iztikuši: Guntai Kļavai, Ivetai Pazarei, Jānim Meinertam, Mārcim Kalniņam, Jurim Urtānam, Aldim Pinkenam un citiem. Liels paldies Lībiešu saieta nama biedrībām un viņu biedriem: Līvu (lībiešu) savienībai “Līvõd Īt”, biedrībai “Domesnes”, Ziemeļkurzemes biznesa asociācijai. Ekspozīcija tapusi Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansētā projektā “Pastāvīgās ekspozīcijas izveide Kolkas Lībiešu saieta namā”. Ekspozīcijas īstenotāji ir apvienība SIA “Haritas” un SIA “Expo Alliance”, interjera arhitekts ir Mareks Birznieks, grafiskais dizaineris – Mārtiņš Dziļums, ekspozīciju iekārtoja Sanita Kreidere-Krīgere un Guna Zommere. Kad viesojaties Kolkā, esat gaidīti arī pie mums izpētīt skaisto ekspozīciju. Ļoti lepojamies, ka tā ir atšķirīga no ierastā.

 

Ainara Gaida foto

Apmeklētāji ļoti labi ir uzņēmuši ekspozīciju, jo katrs var uzzināt par Kolku un lībiešiem tieši tik daudz, cik vēlas. Tā ir interesanta gan lieliem, gan maziem. Ekspozīcija ir vairākos līmeņos, pirmos redz lielos grafikas attēlus un ievadtekstus. Tad ir jāatver durtiņas, jāuzzina, kāds priekšmets tur slēpjas un ko var izlasīt par katru tēmu. Šādi var gūt iespaidu par mūsu pusi piecās minūtēs, bet ieinteresēts apmeklētājs var pavadīt arī stundu un vairāk laika, pētot katras durtiņas, aprakstus, stāstus un ekrāna materiālus. Te, mācoties par Kolku un tās iedzīvotājiem, ir tieši tāpat kā ar pašiem kolčiņiem – ir jāpiestrādā, lai uzzinātu vairāk un iepazītu.

 

Ainara Gaida foto

Šis gads ir izcēlies ar daudziem ierobežojumiem, kas padarījis tūrisma sezonu diezgan īsu. Tomēr Lībiešu saieta namā ir notikušas piecas mainīgās izstādes, ko telpās apskatījuši teju 5000 viesu. Šiem laikiem atbilstoši izstādes ir bijušas izvietotas arī logos apskatei no ārpuses. Arī šobrīd gleznu izstāde “Līvzeme” ir izvietota gan izstāžu zālē, gan logos.

Rudenī mūs uzrunāja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji par piedalīšanos konkursā “Eksporta un inovācijas balva”. Tas ir konkurss uzņēmējiem, kuru LIAA un Ekonomikas ministrija organizē kopš 2005. gada. Konkursā tradicionāli tiek godināti aizvadītā gada izcilnieki eksporta, inovāciju un tūrisma jomā. Lībiešu saieta nams ir iekļuvis finālā kategorijā “Eksportspējīgākais jaunais tūrisma produkts” biedrību, nodibinājumu, plānošanas reģionu vai pašvaldības iestāžu grupā. Esam pagodināti par mūsu darba ievērošanu un gaidām konkursa rezultātus, kas tiks paziņoti 16. decembrī.

 

Ainara Gaida foto

Šajā rudenī dizainere Elizabete Bordjuga ir izstrādājusi Lībiešu saieta nama logotipu. Tajā ir attēlots priedes čiekurs, jo mūžzaļās priedes Kolkā ir vairumā. Čiekuram ir arī simboliska nozīme. Čiekura zvīņas labos laikos stāv katra par sevi, sliktos sakļaujas kopā, lai aizstāvētu sēklas, radītu drošību. Un labos laikos čiekurs sēklas dala tāpat, kā  Lībiešu saieta nams stāsta par lībiešiem.

 

Ainara Gaida foto

Lai gan tūrisma plūsma šobrīd ir klusa, darbi nav apstājušies. Šobrīd izstrādājam Kolkas audiogidu, ko ceram pabeigt līdz jaunajai tūrisma sezonai. Pašvaldībā turpinās nākamā gada budžeta izveides un pasākumu plāni. Tiklīdz šie darbi būs noslēgušies, varēsim droši ķerties klāt pasākumu realizēšanai. Esam ieplānojuši gan semināru, gan meistarklases, vakarēšanas un dažādas izstādes.

Ja uzreiz netiekat uz Kolku, tomēr gribas apskatīt, kā tad pie mums izskatās, te ir iespējams iziet nelielā pastaigā pa Lībiešu saieta namu.

Ainara Gaida foto

Lai visiem brīnišķīgs svētku laiks un izdevies jaunais gads! Ja gadās būt Kolkā darba dienā līdz plkst. 17.00, ienāciet arī Lībiešu saieta namā apsildīt degunu, apskatīt ekspozīciju un padalīties ar saviem iespaidiem!