Start page / Events / 2021

Nākamā gada februārī Latvija pirmo reizi piedalīsies konkursā “Eiropas gada koks”. Šīgada rudenī koku un to stāstu atlases konkursā noskaidrojām, ka mūsu valsti tajā pārstāvēs Aģes dižozols, lībiski Aḑā sūrtäm, no Vidzemes, Limbažu novada Vidrižu pagasta.

 

Aģes dižozols.
Publicitātes foto

Kad pēc padomju okupācijas atguvām Medņu viensētu, saimnieks Kārlis Šmits savās bērnības dienu takās Aģes upes krastā atklāja krūmos ieaugušu varenu ozolu. Attīrījām to un nosaucām par Aģes dižozolu, un tagad tas ir iecienīts dižkoks Limbažu novadā. Ozols ir iedvesmojis apzināties, ka Latvija ar otru lielāko dižkoku blīvumu ir Eiropas dižkoku lielvalsts. Tas ir bijis aizsākums Spēkozolu pārgājienam un iedvesmai stādīt trejdeviņu spēkozolu birzi.

Lai iepazītos ar Aģes dižozolu, pirms balsot par to Eiropas gada koka konkursa finālā, aicinām apmeklēt koku klātienē un pavadīt mierpilnus iedvesmas brīžus uz konkursa organizētāju dāvātā sola, raugoties ozolā un Aģes upes stāvkrasta ainavā.

Aģes dižozols.
Publicitātes foto

Ozols atrodas lībiešu vēsturisko zemju teritorijā, Vidrižu pagastā, stundas brauciena attālumā no Rīgas, 20 min. braucienā no Limbažiem, 25 min. no Saulkrastiem, 40 min. no Siguldas, 50 min. no Cēsīm un 55 min. no Valmieras. Auto navigācijā ievadiet “Brīvdienu māja Medņi”. Auto var atstāt pie iebrauktuves viensētā. Tad, sekojot norādēm caur viensētas pagalmu un pa taku pāri tīrumam, pēc 360 metriem sasniegsiet ainavisko dižozolu.

Ceļš pie Aģes dižozola no Medņu mājām.
Publicitātes foto

Sīkāka informācija par Aģes dižozolu šeit.

Sīkāka informācija par Eiropas gada koka konkursu atrodama šeit.