Start page / Events / 2019

2019. gada 26.–27. augustā Latvijas Universitātes Lībiešu insitūtā, Kronvalda bulvārī 4, notiks starptautiska konference “Livonica 2019. Lībiešu valoda, vēsture un kultūra”. Pirmo reizi tās mājvieta būs Latvijas Universitātē. Konferenci atklās Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks un tajā piedalīsies pasaulē nozīmīgu somugristikas un lībiešu pētniecības centru zinātnieki, kuru darbība skar plašu tematisko loku – valodniecība, vēsture, arheoloģija, etnoloģija, kultūra u. c.. Konferences pirmās dienas – 26. augusta – vakarā plkst. 19.00 notiks īpaši šim nozīmīgajam LU Lībiešu institūta notikumam veltīta un radīta kultūras programma, kuras pamatā ir mūsdienu lībiešu dzeja un mūzika.

Latvijas Universitātes rektors prof. Indriíķis Muižnieks LU Lībiešu institūta atklāšanā 2018. gada 21. septembrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments.

Konferenci organizē Latvijas Univeristātes Lībiešu institūts, kas izveidots 2018. gadā un ir pirmā zinātniskā iestāde Latvijā un arī pasaulē, kuras darbības centrā ir mūsdienīga un vispusīga Latvijas otrās pamattautas un viena no mūsdienu latviešu valodas un kultūras pirmelementiem – lībiešu – un viņu mantojuma pētniecība. LU Lībiešu institūts ir Latvijā pirmais somugristikas pētījumu centrs, saslēdzot Latvijas Universitāti vienotā somugristikas pētniecības institūciju tīklā ar tādām zinātniskās pētniecības iestādēm kā Tartu, Helsinku, Turku, Upsalas, Getingenes un citām universitātēm.

Igaunijas Republikas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (Toomas Hendrik Ilves) pirmajā Livonikas konfrencē 2011. gadā Tartu Universitātē. Foto: Andress Tennuss (Andres Tennus), Tartu Universitāte.

“Livonica” aizsākās 2011. gadā, kad Starptautiskā lībiešu valodas un kultūras gada ietvaros norisinājās pirmā lībiešu pētniecībai (livonikai) veltītā konference, kuru organizēja Tartu Universitāte un biedrība Līvõ kultūr sidām (Lībiešu kultūras centrs). Tā norisinājās divās valstīs – Tartu, Igaunijā, un Rīgā, Latvijā, un to atklāja Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Igaunijas Republikas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Konference “Livonica 2019” ir viens no UNESCO Starptautiskā pirmiedzīvotāju valodu gada (2019) programmā iekļautajiem pasākumiem, tāpat tā tiek veltīta Latvijas Universitātes 100 gadu jubilejai un LU Lībiešu institūta pirmajam darba gadam.

Konferences programma pieejama šeit: http://www.livones.net/lili/lv/livonica/