Start page / Events / 2018

2018. gada 4. augustā Līvu savienība aicina līdzdarboties un priecāties tradicionālajos Lībiešu svētkos Mazirbē. Svētku ieskaņa jau 3. augustā – Salaspils jauktā kora “Lōja” koncerts Mazirbes Lībiešu tautas namā plkst. 19.30 diriģentu Ģirta Gailīša un Kriša Pozemkovska vadībā.

 

Svētku dienas rītā – dievkalpojums Mazirbes baznīcā. Ar īpašu ceremoniju tiks atklāti svētki pie Lībiešu tautas nama – tuvu un tālu viesu uzrunas, muzikāli sveicieni un veselu gadu visu gaidītā satikšanās Mazirbē. Senie skolas biedri, kādreiz mīļie kaimiņi, draugi, radi – būsim kopā visi: jauni un veci, mazi un lieli.

Sarunas un priecīga čalošana aizvedīs svētku dalībniekus uz jūras malu, lai nestu sveicienus Jūras mātei dziesmās un ozollapu vainagā.

Skaņas un raksti šī gada Lībiešu svētkos būs īpaši. Līvu savienība atzīmē savas dibināšanas 95. jubileju un darbības atjaunošanas 30. gadskārtu, bet tās draudzīgajam sadarbības partnerim – Starptautiskajai lībiešu draugu biedrībai – šogad jau 20. Nozīmīgs akcents būs muzikologa, komponista, pedagoga un lībiešu dziesmu ansambļa Līvlist” ilggadējā mākslinieciskā vadītāja, koncertmeistara un repertuāra veidotāja Dzintara Kļaviņa (1928-2007) 90. jubilejas atcere. Visi šie notikumi iekļauti 2018. gada Lībiešu gadagrāmatā, kuras atvēršana arī notiks svētku laikā.

Tāpat svētkos gaida tikšanās ar bilingvālā (lībiešu/angļu) dzejoļu krājuma “Trilium” autoriem un animācijas filmas “Prusaku princis” (režisore Ieva Ozoliņa) pirmizrāde, ko pavadīs aizraujošas radošās darbnīcas bērniem un ģimenēm kopā ar filmas veidotājiem.

Svētku koncertu ieskandinās apvienība “Līvõd sõbrā” (Lībiešu draugs), bet to turpinās Uģis Prauliņš – daudzveidīgs, savdabīgs un no citiem atšķirīgs komponists, kura mūzika skan ne tikai Latvijā. Piedāvāsim arī mākslinieces Gitas Šmites gleznu izstādi Tautas nama zālē.

Svētku uguns raksts – jūras malā, bet pašā to izskaņā – atkalsatikšanās ar ansambli “Jūrkant” zaļumballē.

2018. gada Lībiešu svētkus atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Dundagas novada dome, Kolkas pagasta pārvalde, “Elva Baltic” un individuāli ziedotāji.