Start page / Events / 2014
Portāla «Goeuro.com» izveidotajā apdraudēto Eiropas valodu sarakstā lībiešu (līvu) valoda atzīta par pašu apdraudētāko. «Goeuro.com», sadarbojies ar UNESCO Pasaules apdraudēto valstu atlanta autoru Kristoferu Mosliju, izveidojis sarakstu ar 24 valodām, kuras uzskatāmas par ļoti vai kritiski apdraudētām.

Saraksta pirmajā vietā ierindota lībiešu valoda, kas faktiski jau uzskatām par izmirušu, jo tā vairs nevienam cilvēkam nav dzimtā valoda.

Portāls vēsta, ka lībiešu valoda piedzīvo lēnu nāvi jau kopš 13.gadsimta un pēdējais lībiešu dzimtās valodas runātājs Viktors Bertholds miris 2009.gadā.

Plašsaziņas līdzekļos Bertholds nereti tiek minēts kā pēdējais cilvēks, kuram lībiešu valoda bija dzimtā valoda, bet tas neatbilst patiesībai. Pēdējā lībiešu dzimtās valodas runātāja bija Grizelda Kristiņa, kas aizgāja viņsaulē 2013.gadā Kanādā 103 gadu vecumā.

«Goeuro.com» vēsta, ka šobrīd vērojama lībiešu valodas atmoda un to iespējams apgūt augstākajās mācību iestādēs Latvijā, Igaunijā un Somijā.

Apdraudēto valodu saraksta otrajā vietā ierindota tjurku valodu grupai piederošā karaimu valoda, kas tiek runāta vietām Lietuvā, Polijā un Ukrainā. Portāls norādījis, ka šai valodā runā vairs tikai saujiņa cilvēku, tomēr tai ir labas izredzes izdzīvot.

Trešajā vietā sarakstā ierindotas austrumu sāmu valodas.