Start page / Events / 2013

2013. gada 13. un 14. septembrī Ventspilī trešo reizi notiks Lībiešu kultūras dienas. To pasākumi divu dienu garumā notiks Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā, Livonijas ordeņa pilī un Kultūras centrā.

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī aizsāksies piektdien, 13. septembrī, plkst. 17.00 Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā, kur Lielirbes baptistu lūgšanu namā tiks atklāta mākslinieces Baibas Dambergas grafikas izstāde „Ikš Bārban” (Viens bārbans). Izstādes atklāšanu kuplinās Ventspils lībiešu ansamblis Rāndalist, Ventspils novada līvu kopa Kāndla un viesi no Igaunijas – Sangastes sievu ansamblis Koidu Tähed un Latviešu Nacionālās kultūras biedrības Igaunijā folkloras kopa Rēvele. 

Otrā diena sāksies plkst. 10.00 ar īsu piemiņas brīdi pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa, kur lībiešu himnā vienosies Ventspils lībiešu ansamblis Rāndalist, Salaspils koris Lōja un viesi no Igaunijas, bet 11.00 Livonijas ordeņa pilī norisināsies starptautiska zinātniskā konference Livonica III „Lībieši: valoda, vēsture, kultūra”.

Konferencē Latvijas mutvārdu vēstures pētnieku asociācijas „Dzīvesstāsts” vadītāja Māra Zirnīte stāstīs par lībiešu kultūras atdzimšanu pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. Par lībiešu vēsturi referātā „Lībiešu ciemi 60. un 70. gados igauņu zinātnieku acīm” runās vēstures doktore Renāte Blumberga. Filoloģijas doktors Valts Ernštreits stāstīs par Rīgas lībiešu ansambļa Līvlist dibinātāju un lībiešu pašapziņas modinātāju Emmu Ērenštreiti, bet vēstures doktore Irisa Priedīte iepazīstinās ar lībiešu materiālās kultūras apzināšanu, vākšanu un izpēti Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Konference noslēgsies ar fotogrāfa Valda Brauna jaunā fotoalbuma „Sāļie vēji” prezentāciju. Albumā fotogrāfs ir iekļāvis 70.–80. gadu Kurzemes jūrmalas zvejnieku fotoattēlus un lībiešu dzejnieka Ulda Krasta dzejoļus.

14. septembrī 17.00 Ventspils Kultūras centrā notiks lībiešu kolektīvu sadziedāšanās „Līvõd vešprāiga” (Lībiešu vakarēšana), kurā piedalīsies Ventspils novada līvu kopas Kāndla un Piški kāndla, Rīgas lībiešu ansamblis Līvlist, Sangastes sievu ansamblis Koidu Tähed, Latviešu Nacionālās kultūras biedrības Igaunijā folkloras kopa Rēvele, Kolkas lībiešu ansamblis Laula, Salaspils lībiešu koris Lōja un Ventspils lībiešu ansamblis Rāndalist. Koncertā Ulda Krasta dzejoļus lasīs teātra studijas „Savējie” audzēkņi, un savu ekspresizstādi par lībiešiem izstādīs H. Dorbes muzejs „Senču putekļi”.

No 2013. gada 6. septembra visu mēnesi Ventspils Galvenajā bibliotēkā apskatāma Ventspils lībiešu mākslinieces Ilvas Buntikas 50 gadu jubilejai veltīta fotoizstāde, kurā māksliniece notvertajos fotomirkļos ne tikai kavējas atmiņās un dalās ar gūtajām dzīves atziņām, bet arī atspoguļo lībiešu krasta skaistumu.

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī rīko nodibinājums „Ventspils lībiešu apvienība „Rānda”” un Līvu savienības Ventspils nodaļa sadarbībā ar Lībiešu kultūras centru. Projekts atbalstīts Kurzemes kultūras projektu konkursā, to finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Ventspils pilsētas dome. Lībiešu kultūras dienu Ventspilī sadarbības partneri ir Ventspils muzejs, Kultūras centrs un Ventspils Galvenā bibliotēka.