Start page / Events / 2013

Nupat iznākušais dzejoļu krājums „Salats joug kolm aģa” ir trīsvalodu – Salacas lībiešu, igauņu un latviešu – izdevums. Ar to Tartu Universitātes profesors Karls Pajusalu atzīmēja savu 50. dzimšanas dienu.

Krājums „Salacas upes trīs krasti” ir ievērības cienīgs pirmkārt jau tāpēc, ka te apkopota izcila dzeja. Piedevām tas ir unikāls vairākos aspektos. Vispirms jau tā ir visu laiku pirmā grāmata Salacas lībiešu valodā, kurā uzskatīta par zudušu jau 19. gadsimta vidū. Otrkārt, tas ir otrais lībiešu valodā tapušais viena autora krājums visā lībiešu vēsturē (iepriekšējais – Kārļa Staltes sacerētais – iznāca pirms gadsimta). Treškārt, šī grāmata, kā raksta tās atdzejotājs latviešu valodā Valts Ernštreits, liecina, ka lībiešu valodas un kultūras iespējas un nākotnes izredzes ne tuvu nav izsmeltas. Savukārt igauņu rakstnieks un kritiķis Marts Velskers atzīmējis, ka „Salacas lībiešu dzeja jau piedzimšanas brīdī ir apguvusi modernistisku izpausmes veidu” un ka „šajos dzejoļos nozīmes pilnas ir valoda, vietas un mīlestība, kam nerūp laiks”.

Ķempju Kārļa dzejoļu krājumu igauniski atdzejojis Karls Pajusalu. Brīnišķu ietērpu tam darinājusi zane Ernštreite, bet Salacu fotogrāfijās iemūžinājis Valts Ernštreits. Grāmatu izdevusi Lībiešu draugu biedrība, bet atbalstu sniedzis Igaunijas kultūrkapitāls, Radu tautu programma, Tartu Universitāte, Latviešu valodas aģentūra un Lībiešu kultūras centrs.

Grāmatas atvēršana notika 22. jūnijā Salacas pilskalnā Salacgrīvā. Autoru sveica gan vietējā izpildvara, Gan Starptautiskā lībiešu draugu biedrība, gan Igaunijas un Latvijas kultūras un izglītības institūciju pārstāvji, to skaitā Latviju pārstāvēja Latviešu valodas aģentūra, Latvijas Universitāte un Lībiešu kultūras centrs.