Start page / Events / 2011

TURAIDĀ ATKAL SKANĒS LĪVU VALODA

Anda Skuja

17/08/2011

Turaidas muzejrezervātā svētdien, 28. augustā, no 13.00 līdz 16.00 notiks Līvu diena, kuras laikā skanēs lībiešu valoda un dziesmas, tiks vadīta interaktīva ekskursija „Sateseles mantinieki”, kas iepazīstinās ar Vidzemes lībiešu kultūras mantojumu.

Būs tradicionālo līvu ēdienu tirdziņš un baudāmas kurzemnieku žāvētās butes jeb lestes. Pateicoties Siguldas novada domes finansiālajam atbalstam, par svētku noskaņu gādās Kolkas lībiešu dziesmu ansamblis „Laula”.

Turaidas muzejrezervātā vairāku gadu desmitu laikā izveidojusies tradīcija augusta pēdējo svētdienu veltīt lībiešuu, īpaši Vidzemes lībiešu kultūrvēsturei. Arī šogad Turaidā pulcēsies līvu kultūras mantojuma popularizētāji, lai vēstītu par Latvijas otras pamattautas kultūras vērtībām. Svētku laikā tiks eksponēta Turaidas muzejrezervāta izstāde „Sateseles mantinieki”, Limbažu muzeja krājuma glabātāja Rasma Noriņa piedalīsies ar vēstījumu „Metsepoles lībieši un viņu pēcteči”, muzejrezervāta galvenā speciāliste Ligita Beitiņa vadīs īpašu ekskursiju ar uzdevumiem pa ekspozīciju „Gaujas lībieši Latvijas kutlūrvēsturē”, kuras laikā ikviens varēs parādīt atjautību un zināšanas par senvēsturi. Par šābrīža aktualitātēm stāstīs Līvu savienības valdes priekšsēdētājs Dāvis Stalts.

Turaidas pils.

Vidzemes lībiešu mantojumu varēs iepazīt pastāvīgajās muzeja ekspozīcijās un īpaši Līvu dienai veidotajā izstādē „Sateseles mantinieki”. Tās veidošanā izmantoti Turaidas muzejrezervāta krājuma un Latvijas Valsts vēstures arhīva materiāli. Izstāde sniegs ieskatu par Sateseles lībiešiem un viņu pēctečiem, kas minēti Siguldas pilsnovada vaku grāmatās un baznīcas draudzes grāmatās. Viens no izstādes mērķiem ir atklāt bijušā Sateseles novada nezināmas vēstures lappuses, rosināt siguldiešu interesi par pagātni un vedināt apzināties sevi par novada kultūras mantiniekiem.