Start page / Events / 2011

DZIMTĀS VALODAS DIENĀ SKAN LĪBIEŠU VALODA

Gundega Blumberga

20/02/2011

Zoja SÄ«le KolkÄGadskārtējā Starptautiskajā dzimtās valodas dienā, ko atzīmē 21. februārī, šogad skanēs arī lībiešu valoda. Latviešu valodas aģentūras rīkotajā pasākumā Eiropas Savienības mājā Rīgā pusstunda atvēlēta Līvõd kultūr sidām, lai apmeklētājus iepazīstinātu ar lībiešu valodu Latvijā.

Līdzīgs pasākums 25. februārī notiek Latvijas Starptautiskajā skolā (International School of Latvia), kur Lībiešu kultūras centrs sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru un UNESCO Latvijas nacionālo komisiju iepazīstinās skolas audzēkņus ar lībiešu valodu un lībiešu šūpļa dziesmām.

DzimtÄs valodas diena Eiropas mÄjÄAtzīmējot Starptautisko dzimtās valodas dienu, Lībiešu kultūras centrs ar lībiešu valodu iepazīstinās arī Kolkas un Pāles pamatskolu audzēkņus, vienlaikus izsludinot ilustrāciju konkursu topošajai Kārļa Staltes grāmatai „Jelzi sõnā. Ābēd ja īrgandõks lugdõbrōntõz” (Dzīvais vārds. Ābece un sākuma lasāmgrāmata). To paredzēts izdot šāgada nogalē, un ābeces materiālus ilustrēs divu Latvijas un divu Igaunijas skolu audzēkņu zīmējumi. Tā būs skaista velte starptautiskajam lībiešu valodas un kultūras gadam, ko šogad izsludinājis Lībiešu kultūras centrs un Starptautiskā lībiešu draugu biedrība.

Lībiešu dzejnieka un sabiedriskā darbinieka K. Staltes ābeces manuskripts pēc Igaunijas Dzimtās valodas biedrības pasūtījuma tapis pirms 75 gadiem, taču tā arī palicis neizdots un laika gaitā bija pazudis. Pirms pieciem gadiem Lībiešu kultūras centra biedre dr. hist. Renāte Blumberga Igaunijas valsts arhīvā, pētot Dzimtās valodas biedrības materiālus, atrada pirmās lībiešu ābeces manuskriptu. Tagad Dzimtās valodas biedrība ir apņēmusies finansēt ābeces izdošanas poligrāfiskos izdevumus, bet manuskriptu izdošanai sagatavos Lībiešu kultūras centra biedri un viņu atbalstītāji, darot to bez atlīdzības.