Start page / Events / 2011

Starptautiskā lībiešu valodas un kultūras gada padome apstiprinājusi 2011. gada pasākumu logo un programmu Latvijā, Igaunijā un Somijā. 23. februārī pirmie ar programmu iepazinās Saeimas deputāti Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē, kurā to novērtēja kā Latvijai ļoti nozīmīgu, daudzpusīgu un vērienīgu.

KultÅ«ras gada logoStarptautiskās lībiešu draugu biedrības un Lībiešu kultūras centra 2010. gada nogalē izsludinātais lībiešu valodas un kultūras gads guvis plašu atsaucību kā valsts iestādēs, tā sabiedriskajās organizācijās, kas piedāvā gan idejas, gan organizatorisku un finansiālu atbalstu. Gada pasākumu programma aizsākās šonedēļ, kad saistībā ar Starptautisko dzimtās valodas dienu Lībiešu kultūras centrs iepazīstina Latvijas bērnus un jauniešus ar lībiešu valodu, 21. februārī notika pasākumi Rīgā un Kolkā, 23. februārī – Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, bet 25. februārī – Jūrmalā un Pālē. Skolās vienlaikus tiek izsludināts zīmējumu konkurss par ilustrācijām pirmajai lībiešu ābecei.

Starptautiskajā lībiešu valodas un kultūras gadā paredzēti tādi nozīmīgi pasākumi kā ceļojošās lībiešu mākslas izstādes „Līvõd kuņšt” sagatavošana, lībiešu Dzejas dienas, lībiešu kultūras dienas Ventspilī, starptautiskas zinātniskas konferences, Brīvdabas muzeja lībiešu sētas, ansambļa „Līvlist”, mēnešraksta „Līvli” iznākšanas un lībiešu kultūras un valodas portāla livones.lv apaļu gadskārtu atzīmēšana. Igaunijā iznāks līdz šim lielākā Lībiešu-igauņu-latviešu vārdnīca, kuru sastādījis Tīts Reins Vītso, valodnieks un Starptautiskās lībiešu draugu biedrības priekšsēdētājs, kuram nupat Igaunijas Republikas valdība par mūža ieguldījumu piešķīrusi Ferdinanda Johana Vīdemaņa valodas balvu. Igaunijā iznāks arī latviešu, igauņu un somu zinātnieku rakstu krājums „Lībieši: zeme, tauta, vēsture”, bet Latvijā – Valta Ernštreita grāmata „Lībiešu rakstu valodas izveidošanās”. Lībiešu kultūras centrs sadarbībā ar Igaunijas Dzimtās valodas biedrību izdos pirms 75 gadiem uzrakstīto, bet līdz šim vēl nepublicēto lībiešu ābeci.

Igaunijā starptautiskā lībiešu valodas un kultūras gada atbalstītāji un sadarbības partneri ir Tartu universitāte, Igauņu valodas institūts, Dzimtās valodas biedrība, Fenno-Ugria, Somijā – Tuglasa biedrība, bet Latvijā – Latvijas Zinātņu akadēmija, Latviešu valodas aģentūra, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Izglītības un zinātnes ministrija, Līvu savienība, Dundagas novads u.c.

Ar visu pasākumu programmu var iepazīties portālā livones.lv, turklāt tā ir atvērta visiem, kas vēlas to kuplināt ar savu pienesumu.

 

 

 

 

Starptautiskā lībiešu valodas un kultūras gada koordinators Latvijā

Valts Ernštreits (26424566; valts@niceplace.lv)