Start page / Events / 2010

SVĒTKOS SKANĒS “DOD, DIEVIŅI”

livones.lv

14/11/2010

18. novembrī Teātra nams “Jūras vārti” Ventspilī piedāvā Raimonda Tigula un Noras Ikstenas oriģināldarba “Dod, dieviņi” iestudējumu ievērojamā latviešu diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Darba libreta autore Nora Ikstena par ideju saka: „”Dod, dieviņi” ir atgriešanās pie pirmsākumiem. Četrdaļīgā skaņdarba stāsta pamatā ir autentiski lībiešu, kuršu, prūšu, latgaļu teksti, kas rāda tautas veidošanos cauri laikiem. Caur dziesmu, lūgšanu, buramvārdu tekstiem pagāni, dieva bērni, tuvojas pārmaiņu laikiem, tuvojas mūsdienām, kurās viens no cilvēka ticības un cerības apliecinājumiem ir kristīgās Tēvreizes skaitīšana. Mūsu nolūks ir mūzikā un balsīs izstāstīt stāstu par spēcīgo pagānisko vilkmi, kāda caur dabas četrām stihijām joprojām mīt katrā no mums un par mūsu ticību Dievam kā līdziniekam un draugam, nevis kā dogmatiskam, baznīcas uzspiestam valdniekam. Šo stāstu mēs neizdomājam, tikai atveram vēstures un valodas kambarus, kuros tas glabājas, un iedodam tam jaunu dzīvi un jaunu vārdu.

TigulisKoncertā būs dzirdams kamerkoris „Ventspils”, Ventspils festivālu orķestris, solisti Biruta Ozoliņa, Intars Busulis, Sergejs Jēgers, Raimonds Tiguls (elektronika). Pie diriģenta pults – Māris Sirmais. Koncerta scenogrāfiju ir veidojis viens no talantīgākajiem mūsdienu latviešu māksliniekiem Gints Gabrāns, radot neparastus vizuālos efektus un videoprojekcijas.