Start page / Events / 2010

Latvijas reģionālo un mazāk runāto valodu savienība (LatBLUL) lūdz premjeru Valdi Dombrovski (JL) nākamgad paredzētajā tautas skaitīšanā noskaidrot latgaliešu un lībiešu valodas lietotāju skaitu, informē savienība.

Organizācija norāda, ka pašlaik tautas skaitīšanas programmā jautājumā “Kādu valodu jūs pārsvarā lietojat mājās?” ir tikai četri atbilžu varianti: “latviešu, krievu, baltkrievu un citu (ieraksta kādu)”. LatBLUL uzsver, ka 2000. gada tautas skaitīšana parādīja – pozīcijā “cita” norādītā latgaliešu valoda netika ņemta vērā, tāpēc rosina papildināt iespējamos atbilžu variantus ar lībiešu, latviešu/latgaliešu, poļu, ukraiņu un lietuviešu valodu.

Tāpat, lai nodrošinātu skaidru tālāku virzību latgaliešu rakstu valodas vērtību saglabāšanā un attīstībā, LatBLUL rosina izveidot darba grupu, kas izstrādātu programmu un precizētu juridiskos terminus, izskatot iespējas latgaliešu valodai piešķirt noteiktu statusu valsts valodas politikas kontekstā. Savienība arī aicina sagatavot normatīvos aktus un citus dokumentus, kas noteiktu valsts garantētu iespēju lietot latgaliešu rakstu valodu, kā arī Latgales reģiona skolās mācīt latgaliešu valodu, literatūru un kultūras vēsturi.

LatBLUL iniciatīvu atbalsta Latgaliešu valodas, literatūras, kultūras vēstures skolotāju asociācija, Latgolys Studentu centrs, biedrība “Kukuži”, biedrība “Latgalīšu Etnokulturys centrs”, biedrība “Es Latgalei”, Latgales tradicionālās kultūras centrs “Latgaļu sāta”, biedrība “Upītes jauniešu folkloras kopa”, Latgales producentu grupa un citas organizācijas.