Start page / Events / 2010

19.03.2010 sai Kanadas Campbellville linnas saja-aastaseks meile teadaolevalt maailma viimane liivi keelt emakeelena kõnelev inimene Grizelda Kristiņ. Grizelda Kristiņ (sünd Berthold) sündis sajand tagasi Kuramaa põhjarannikul Vaide külas legendaarses liivikeelses Zūonkõ talus.

Aastatel 1930-1933 õppis Grizelda soomlasteGrizelda  Kristiņa hõimuaktivistide toel koos mõnede teiste andekate noorte liivlastega Soomes Lahtis ja Orimattilas. 1944. aastal pages ta koos abikaasaga Rootsi ja sealt 1949. aastal edasi Kanadasse, kus ta elab tänini Ontario provintsis Saulaines lätlaste kogukonnas. Grizelda Kristiņ on oma kõrgest vanusest ja aastakümneid võõral maal elamisest hoolimata säilitanud oma emakeele. Aastal 2008 ilmus liivikeelne CD “Līvõ kel”, kus Grizelda Kristiņ loeb ette samanimelise liivi keele õpiku peatükke, parandades ka õpiku autori tehtud vigu. 

Ajakirjandus on juba jõudnud viimasteks liivlasteks nimetada 2002. aastal surnud Poulīņ Kļaviņat, 2007. aastal surnud Valda Marija Šuvcānet, mullu surnud Viktor Bertholdi ja tänavu talvel lahkunud Erna Vanagat. Emakeelena ei räägi Liivi rannas liivi keelt enam keegi, kuid samas elab eelkõige Lätis, aga ka Rootsis, Kanadas ja Ameerika Ühendriikides, Eestis ja Soomes sadu või isegi tuhandeid liivi juurtega inimesi. Läti liivlastel on mitu organisatsiooni ja vähemalt kolm folklooriansamblit.