Start page / Events / 2010

Līdz 2010. gada 6. jūnijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē (K.Valdemāra ielā 10a, Rīgā) būs skatāma pazīstamās bērnu grāmatu ilustrētājas Margaritas Stārastes darbu izstāde. Māksliniece sevi uzskata par Vidzemes lībiešu pēcteci.

Katrs no mums ir bijis bērns, katrs bērns pasauli ir mācījies no bilžu grāmatām. Šo izdevumu māksliniekiem ir nozīmīga vieta mūsu dzīvē, un Margarita Stāraste te minama īpaši. Kopš 1942.gada, kad Rīgā iespiestas viņas sacerētās un ilustrētās grāmatas „Balti tīri sniega vīri” un „Ziemas pasaka”, ir pagājuši jau 68 gadi. Māksliniece kļuvusi par vienu no pazīstamākajām un mīlētākajām autorēm šajā jomā. Daudzās ģimenēs aug Stārastes cienītāju piektā paaudze, viņas grāmatās mācoties labestību, saticību, cieņu pret dabu un darbu.

Margarita Stāraste dzimusi 1914.gadā, studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā Vilhelma Purvīša Dabasskatu glezniecības meistardarbnīcā (1933-1941), bet beigusi LMA Grafikas nodaļu (1952), ilustrējot Raiņa dzejas bērniem (diplomdarba vadītājs – Pēteris Upītis). Māksliniece apbalvota ar Pastariņa prēmiju (1982), ir Triju Zvaigžņu ordeņa komandiere (1999).

Margarita StÄrastePašlaik māksliniece vada savas dienas ģimenes lokā. Godinot viņas darba mūžu, izstāde iepazīstina ar Margaritu Stārasti – bērnu grāmatu mākslinieci, sniedzot ieskatu arī citās viņas darbības jomās: glezniecībā un scenogrāfijā (ekspozīcijā iekļautas kostīmu, leļļu un dekorāciju skices autores darbu uzvedumiem 20. gs. 50.-60. gados Leļļu teātrī, Jaunatnes teātrī, Latvijas Televīzijā).

No portāla TVNET