Start page / Events / 2009

No partijas LPP/LC saraksta Rīgas domē ievēlētais deputāts mācītājs Jānis Šmits trešdien bluķa vilkšanas tradīciju salīdzināja ar lībiešu pirātismu. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē, izvērtējot Izglītības, kultūras un sporta departamenta nākamā gada budžeta projektu, Šmits pievērsa uzmanību tam, ka 1000 latu plānots izlietot tradicionālajam bluķa vilkšanas pasākumam 21.decembrī Vecrīgā. Šmits aicināja izbeigt “okultisma praktizēšanu” un līdzekļus novirzīt citiem mērķiem, norādot, ka pret šādu “pagānisku tradīciju” iebildusi arī kristīgo draudžu kolēģija.

Domnieks norādīja, ka

latviešiem esot vairākas labas tradīcijas, bet bluķa vilkšanu varot uzskatīt par “tādu pašu tradīciju kā lībiešu pirātisms”, izpelnoties pārmetošu skatienu no līvu tautības deputāta Daiņa Stalta (PS) puses.

Šī nav pirmā reize, kad domnieks Šmits aicina “beigt piekopt pagānisma tradīcijas” un atteikties no tradicionālās bluķa vilkšanas Vecrīgā.

“Beigsim vienreiz piekopt pagāniskās tradīcijas un aplikt sevi ar lāstu,” pirms pāris mēnešiem komitejas sēdē sacīja Šmits. Deputāts aicināja atteikties no bluķa vilkšanas, jo “tā esam sevi ievilkuši tur, kur esam”. Komiteja gan ne toreiz, ne šodien Šmita priekšlikumu neatbalstīja.

“Pilsoniskās savienības” frakcijas deputāts Jānis Mārtiņš Zandbergs savukārt norādīja, ka Šmits izpaudies nevajadzīgi un sajaucis vairākas lietas.

“Nevajag jaukt pagānismu ar tautas tradīcijām. Katrai tautai ir savas tradīcijas, un es te neredzu nekādu apdraudējumu kristīgajai ticībai,” sacīja Zandbergs.

Jau ziņots, ka iepriekšējos gadus šo tradīciju aktīvi aizstāvēja toreizējā Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētāja un deputāta Daiņa Stalta (PS) sieva Helmī Stalte (TB/LNNK).

“Bluķa vakars ir unikāla tradīcija ar senu vēsturi. Pie mums Latvijā bluķa vakars sākas ar iepriekš nocirstu un sagatavotu lielu ozola bluķi, kas tiek vilkts no mājas uz māju, no sētas uz sētu, vienojoties līdzatbildībā, atvieglojot saulei ceļu kalnup un simboliski pierādot, ka, tikai kopīgi, vienojoties dziesmā un dejā, mēs varam pārvarēt un pievarēt lielās tumsas spēkus,” stāstīja Stalte.

Ar dziesmām, dančiem un rotaļām tiek aizbaidīti ļaunie gari, tādējādi veicinot pilsētas auglību un svētību. Bluķis, apceļojis mājas, ielas, pagalmus, izvilkts pa malu malām un savācis visas gada neveiksmes, nelaimes, sliktos darbus un domas, tradicionāli tiek sadedzināts svinīgā ceremonijā, tādējādi simboliski neļaujot vecajām nedienām ienākt Jaunajā gadā.

Bluķis parasti tiek vilkts pa Vecrīgu un pēc tam sadedzināts lielā ugunskurā Rātslaukumā.