Start page / Events / 2006

Robežsardze12. oktobrī Igaunijā, Sāremā, notika Valsts robežsardzes (VRS) jaunbūvējamā kuģa ķīļa ielikšanas svinīgā procedūra. Kuģa būvē šis ir viens no galvenajiem atskaites punktiem, ar ko faktiski tiek sākta kuģa būvniecība. Jaunais kuģis tiks reģistrēts ar nosaukumu „Rānda”.

Kuģa vārds izvēlēts sadarbībā ar Līvõ kultūr sidām (Lībiešu kultūras centru) un portālu livones.lv. Lībiešu valodā tas nozīmē ‘krasts’, ‘jūrmala’, arī ‘lībiešu krasts’ – lībiešu vēsturiski apdzīvota teritorija Ziemeļkurzemes piekrastē. Ņemot vērā kuģa iespējamo dislokācijas vietu – Ventspils ostu, nosaukums abstrakti simbolizē tam noteikto uzdevumu – jūras robežas apsardzību. Ar šādu kuģa nosaukuma izvēli VRS vēlas uzsvērt kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas nozīmi.

Svinīgajā pasākumā piedalījās VRS priekšnieks ģenerālis Gunārs Dāboliņš, VRS Ventspils pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Aleksandrs Šukšins un iespējamais jaunā patruļkuģa kapteinis virsleitnants Renārs Zemnieks, kā arī tehniskie speciālisti.

Valsts robežsardzes priekšnieks G.Dāboliņš uzsver jaunā kuģa nozīmi: „Tas ir pirmais valsts sektorā būvētais kuģis kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas. Šobrīd jūras robežas apsardzībā izmantotie kuģi gan VRS, gan Jūras Spēku rīcībā esošie nav būvēti tieši Latvijas vajadzībām, bet saņemti kā palīdzība no ārvalstīm.”

Kuģa būvniecība notiek saskaņā ar VRS Galvenās pārvaldes 2006. gada 15. jūnijā Šengenas konvencijas finanšu programmas projektā „Robežapsardzības mobilitātes uzlabošana jūrā” noslēgto līgumu ar A/S „Baltic Workboats”.

Saskaņā ar līgumu uzņēmums 12 mēnešu laikā piegādās patruļkuģi, kura kopējā vērtība ir 3 345 300,00 eiro (ar PVN). Kuģis būs 24 metrus garš ar spēju attīstīt ātrumu līdz 25 mezgliem.

Pašlaik Valsts robežsardze jūras robežas apsardzībā, Latvijas Republikas teritoriālās jūras un Ekskluzīvās ekonomiskās zonas uzraudzībā izmanto divus kuģus – Valpas, Tiira un četrus kuterus. Līdz ar to tikai četri no 11 ostu robežkontroles punktiem ir nodrošināti ar peldlīdzekļiem.

Projekta „Robežapsardzības mobilitātes uzlabošana jūrā” mērķis ir palielināt Valsts robežsardzes mobilitāti uz Eiropas Savienības ārējās robežas. Projektā paredzēta arī četru jūras patruļkuteru ar dīzeļa dzinējiem un ūdensmetējiem piegāde. Pēc projekta īstenošanas Valsts robežsardze būs pilnībā nodrošināta ar speciāli aprīkotiem peldlīdzekļiem un līdz ar to būs izpildītas Šengenas konvencijā noteiktās prasības par Eiropas Savienības ārējās jūras robežas apsardzību.

Papildu informācija Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienestā, http://www.rs.gov.lv/.