Start page / Events / 2006

No 14. līdz 17. jūnijam Somijas pilsētā Kouvolā (Kouvola) notika starptautiska konference „Nekrievu tautu pētīšana un identitāte Krievijas impērijā 1800-1855″.

Å Ä“grÄ“na izstÄdes atklÄÅ¡ana (RenÄte Blumberga)Konferencē piedalījās etnologi, valodnieki un vēsturnieki no ASV, Austrijas, Igaunijas, Krievijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Šveices, Vācijas un Ungārijas. Latvijas vienīgā pārstāve bija LU Latvijas vēstures institūta pētniece Renāte Blumberga, kura nolasīja referātu „A. J. Šēgrēna ekspedīcijas pie lībiešiem 1846. un 1852. gadā”.

Konferences ietvaros 16. jūnijā Kimenlākso (Kymenlaakso) vasaras universitātes telpās tika atklāta mākslinieka A. G. Pecolda akvareļu izstāde. Akvareļi tapuši Šēgrēna 1846. gada Vidzemes un Kurzemes ekspedīcijas laikā, un tajos attēloti igauņi, kā arī Vidzemes un Kurzemes lībieši. Piebilstams, ka izstādē bija eksponēta tikai daļa no šajā ekspedīcijā tapušajiem akvareļiem. Izstādi veidojusi Somijas Šēgrēna biedrība un fotogrāfe Līsa Alatalo.

Atgādinām, ka pirmā somu valodnieka Andersa Jūhana Šēgrēna (Sjögren, 1794-1855) piemiņas konference notika 1994. gada jūnijā Kausalā, un tās tēma bija „Identitāte un nacionālās vēstures rakstīšana Baltijas jūras ziemeļaustrumu reģionā 19. un 20. gadsimtā”. Abas konferences tika organizētas Austrumsomijas Kouvolas novadā, kurā atrodas Šēgrēna dzimtais Īti pagasts.